Bratislava, 15.4.2019

Finálový špurt CEWE Photo Award 2019

Yann Arthus-Bertrand predsedom poroty

Viedeň/Oldenburg, 7. marca 2019 – Ešte rovné tri mesiace majú amatérski a profesionálni fotograf čas prihlásiť svoje najlepšie snímky do aktuálneho ročníka súťaže CEWE CEWE Photo Award. Najväčšia celosvetová otvorená fotografická súťaž fotoslužby CEWE hľadá pod heslom „Our world is beautiful“ tie najlepšie snímky, ktoré zachytávajú mnohorakosť našej Zeme. Doteraz bolo prihlásených viac ako 188 900 fotografií. Víťazi budú vyhlásení 26. septembra na slávnostnom odovzdávaní cien vo Viedni.

V období jedného roka môžu amatéri aj profesionálni fotografi z celého sveta posielať svoje najlepšie fotografie do súťaže CEWE Photo Award 2019 – majú na to ešte čas do konca mája. V minulom ročníku prišlo viac ako 180-tisíc snímok od fotografov z 94 národností. Tento rekord z minulého roku je v tomto roku už prekonaný, pretože CEWE, líder na trhu fotoslužieb, sa teší z 188 900 prihlásených snímok, a teda z veľkej odozvy z celého sveta. Teraz sa dáva na známosť, že francúzsky fotograf Yann Arthis-Bertrand, ktorý zožal obrovský medzinárodný ohlas so svojou publikáciou „Planéta Zem zhora“, bude členom špičkovo obsadenej poroty.

Snímky, ktoré ukazujú, aká je naša Zem rozmanitá a krásna
„CEWE sa podarilo zorganizovať najväčšiu otvorenú fotografickú súťaž na svete. Mňa najviac oslovilo heslo súťaže: ‚Our World is beautiful‘. Na krásu našej planéty som vo svojich prácach neustále upozorňoval aj ja sám. Všetkým fotografom, ktorým sa v bezprostrednej minulosti podarilo odfotiť pôsobivé fotografie nášho sveta, vrelo odporúčam účasť v našej súťaži,“ radostne vyhlásil Yann Arthus-Bertrand. Veľké odovzdávanie cien a otvorenie medzinárodnej výstavy sa uskutoční v septembri, po prvý raz vo Viedni.

Prominentne je obsadený aj zvyšok poroty: Britka Christie Goodwinová, ktorá ako oficiálna fotografka Royal Albert Hall už nafotila hviezdy slávnych mien: Eda Sheerana, Katy Perry, Paula McCarneyho a Roda Stuarta; ďalej Švéd Tobias Hägg, ktorý sa špecializoval na fotografovanie dronmi; Markus Schreiber z agentúry Associated Press; Joachim Herrmann z agentúry Reuters; Wilfried Vyslozil, predseda predstavenstva SOS Kinderdörfer weltweit a Christian Friege, predseda predstavenstva spoločnosti CEWE.

Medzi výhercami mesiaca je aj Rakúšan
Cena CEWE Photo Award sa udeľuje v 10 kategóriách: „Krajiny“, „Ľudia“, „Šport“, „Architektúra a infraštruktúra“, „Jedlo“, „Cestovanie a kultúra“, „Zvieratá“, „Hobby a voľný čas“ a „Vtip vo fotografii“. Každý mesiac sa zo všetkých fotografií vyberú tri, ktoré sa potom dostanú do záverečného hlasovania. Fotografi pochádzajú z celej Európy. Porotu dokázal presvedčiť už aj jeden Rakúšan. Viorel Muntenau sa stal svojou atmosférickou snímkou „Rybár na jazere Wallersee“ výhercom mesiaca júl 2018 v kategórii
„Hobby a voľný čas“. Spomedzi úžasných, doteraz prihlásených fotografií teraz CEWE prezentuje dvanásť fascinujúcich fotografií z rôznych kategórií.

Ceny v celkovej hodnote 250 000 EUR
Lákavými hlavnými cenami sú zájazd v hodnote 15 000 €, fotografická výbava v hodnote 7 500 € a fotoprodukty v hodnote 2 500 €. Na výhercov v ostatných kategóriách čaká fotografická výbava v hodnote 5 000 €, ale aj fotoprodukty v hodnote 2 500 €. Na 11. až 30. mieste sa bude odovzdávať fotografická výbava v hodnote 2 500 € a fotoprodukty v hodnote 1 000 €.

Účasťou súčasne prispieť k dobročinnosti
Účasť na súťaži CEWE Photo Award je veľmi jednoduchá. Jednoducho sa zaregistrujte na súťažnom portáli a nahrajte svoje najkrajšie fotografie. Pritom pomôžete urobiť dobrý skutok, pretože za každú prihlásenú fotografiu CEWE daruje 10 centov organizácii SOS Kinderdörfer weltweit.

„It´s my Earth!“- fotosúťaž mládeže k téme životné prostredie
Mladí talentovaní fotografi do 21 rokov môžu prihlásiť svoje najlepšie fotografie do osobitnej fotosúťaže mládeže. V spolupráci s Rakúskym zväzom fotografie (predtým VÖAV) vyzýva CEWE mladých, aby sa zaoberali životným prostredím a zvyšovali svoje povedomie o ochrane životného prostredia. Takto sa súčasne automaticky zúčastňujú medzinárodnej súťaže CEWE Photo Award 2019. „Trvalá udržateľnosť, ochrana klímy a životného prostredia sú témy našej doby, ktoré oslovujú aj mladých. Preto ich vyzývame: zvečnite na svojich fotografiách krásu našej planéty. Kto vie, ako dlho ju ešte budeme môcť obdivovať v tejto podobe?“. Tak znie výzva pána Ewalda Hahna, konateľa CEWE Rakúsko, adresovaná rakúskym mladým ľuďom.

karin.ivancikova@cewe.sk